Saturday, 17 March 2012

:: Cuti Sekolah ::

>> Cuti sekolah dah mula tapi dah nak habis dah pun nie...masih tinggal beberapa detik sebelum ianya berakhir...
plannya cuti nie nak settlekan jurnal dan segala benda yang nak kena touch up untuk praktikum nie..tapi kalau dah namanya cuti takkan nak kerja jugak kan...so aku pun mengambil peluang yang ada untuk berjalan-jalan bersama k.Yaya dan Mus...yeah...I have a best holiday in Sabah...maklumlah kan....orang balik Kedah tapi aku tak...

sebenarnya idea dan keinginan nak bercuti nie lepas kami outing tengok wayang "Cinta Kura-kura" di 1Borneo
tq k.Yaya yang sanggup tekan minyak sebab kejar tiket wayang..hihihi

lepas tu mula merancang aktiviti yang best jugak laa bersama Mus...kami pergi ke Rumah Terbalik di Tamparuli...untung kalau bawak kad matrik hari tu..huhu
Harga Tiket : Dewasa : RM10 (warganegara - show IC)
Kanak-kanak : RM 5 
Student : RM 5 (show kad matrik)

haa mula dah cuti sekolah...apa lagi...outing laa kami...
jalan-jalan bawak Danny,k.Aten n K.yaya....jalan-jalan diSuria Sabah
sedapnya cream brulee....hurmm melting in mouth :P kalau nak try p laa makan di Le Safran
lepas jiwa kacau di Bowling :) enjoy....

Dae datang dari Kudat...aku ajak k.Yaya pergi zoo...ajak Mus sekali...sama kawan dia Zam..
Lok Kawi Wildlife Park
Harga tiket : Dewasa - RM10 (Warganegara)
RM 20 (Bukan Warganegara)
Bawah 18 tahun : RM 5 (Warganegara)
RM10 (Bukan Warganegara)
Atas 60 Tahun : Free (Warganegara)
OKU : Free (Warganegara)

Dah penat berjalan destinasi seterusnya ialah makan...kami menuju ke Fullhouse,Suria Sabah.
tempat yang best untuk bersantai dan makan...decoration menarik dan makanan sedap paling penting harga berpatutan...lepas nie ada laa port baru nak makan sambil lepak...
walaupun restoran nie dalam shopping mall tapi decoration dan konsepnya membuatkan kita berada di tempat yang lain yang menenangkan...try laa datang sini :)

haa kalau sebelum nie tempat yang dituju di tengah bandar...pagi nie aku melangkah ke sebuah pekan kecil...kami meneroka Tamu Dongongan...tamu atau dikenali sebagai pasar tani atan nat...ia dibuka 2 hari iaitu Khamis dan Jumaat...besar dan banyak peniaga disini....Dirasmikan oleh YAB Datuk Joseph Pairin pada  16 Mei 1993...tahun depan 10 tahun laa tapak tamu nie...best...antara yang menarik ialah gerai menjual aksesori pakaian Kadazan...haa saiap tugu tu?? Itulah Datuk Peter Mojuntin.

haa pemandangan yang indah nie adalah tempat yang sangat hampir dengan kediaman aku sekarang...iaitu di puncak Bukit Vor. Disini terletaknya Balai Cerap untuk melihat anak bulan atau gerhana...kalau masa nak tengok anak bulan Ramadhan, ramai laa orang...kalau ada peluang nak jugak laa sekali masuk balai cerap nie...dapat peluang belajar Falak sikit..sijil pun dapat...


p/s : harap sangat ada peluang daki Gunung Kinabalu dan pergi Simpang Mengayau...

3 comments:

  1. Amin to your prayer.
    Feel bad cannot escape from the city.
    but, u're the best companion ever.

    Much love, me! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank to you too coz always make the holiday zass n vavavom..hihihi

      Delete
  2. k,long mcm best je.... bertmbh semngt nk p sane ni huhuhuh

    ReplyDelete